Loading ....

Over ons

Samen met Ton en onze twee Flatcoated Retriever teefjes Flynn en Phoenix woon ik in Nunspeet op de Veluwe. Met de komst van onze eerste Flatcoated Retriever Flow is de liefde voor dit geweldige ras ontstaan. Flow, onze 'grande dame' met haar fantastische karakter, heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Mijn kennelnaam "Flow of Spirits" is aan haar opgedragen. De letterlijke vertaling van deze naam is 'Bron van Levensvreugde' en dat geeft perfect weer wat mijn Flatcoats voor mij betekenen.

Ons huis in de bossen van Nunspeet

Maar hoe is het allemaal begonnen? Een hond was al lange tijd een wens van mij. Na ons eerst uitvoerig te hebben georiënteerd, kwamen wij bij de Flatcoated Retriever uit. We werden goedgekeurd door de 'ballotagecommissie' en twee weken later werd onze Flow in januari 2000 geboren. Toen Flow een half jaar was kwam er een plekje vrij bij de jachttraining en naast mijn passie voor de Flatcoat kwam er toen nog een passie bij.

Na ongeveer anderhalf jaar wilde ik graag een tweede Flatcoat en in augustus 2001 werd Pip geboren. In 2005 kreeg Pip zelf een nestje van zeven puppy's. Hiermee ging weer een wens in vervulling. Uit dit nest hebben we een teefje gehouden, Harley. En toen waren het er drie...

Tot ons grote verdriet overleed Flow in 2007, nog maar zes jaar oud. Het gat dat daarmee ontstond was zo groot dat het niet meer dan logisch was op zoek te gaan naar een vierde Flatcoat. Ik vond haar in Denemarken bij de Flathounds Kennel. We noemden haar Jorja.

In 2008 heb ik met Pip op werkgebied echt alles bereikt wat je maar kunt wensen. In dat jaar haalden wij samen een KNJV A en 4 MAP A's op een
rij. Door deze geweldige prestatie stonden wij in november van dat jaar op de Nimrod. Een onvergetelijke dag met mijn meisje!
In de zomer van 2015 overleed Pip, ze was bijna veertien jaar, een prachtige leeftijd voor een Flatcoat. Maar mijn lieve, vrolijke, charmante, zelfbewuste, ongecompliceerde en gepassioneerde meisje is er niet meer. Lieve Pip, ik ben je voor zoveel dankbaar en mis je nog elke dag.Met Pip op de Nimrod, 1ste proef alles binnen!

Ook met Pips dochter Harley heb ik mooie werkresultaten gehaald. Met een prachtig KNJV A diploma en meerdere MAP A's ben ik ongelooflijk trots. In september 2016 won ze de VUT wedstrijd van de Labradors, een geweldige prestatie tussen al dat Labrador geweld.
Mijn lieve Har was mij heel dierbaar. Een eerste zelf gefokt teefje is natuurlijk al iets heel bijzonders, maar Harley en ik hadden ook een bijzondere band en voelden elkaar feilloos aan. Ik had dolgraag een dochter van haar gewild, maar helaas is dat niet gelukt. Harley is in augustus 2019 overleden. Ze is 14,2 jaar oud geworden, ze was op! Mijn onvergetelijke Harley, mijn knuffelbeertje, mijn super lieve, hardwerkende, stoere wijfie, mijn allesie is er niet meer .........

Een half jaar na het overlijden van Harley, moesten wij afscheid nemen van onze lieve en altijd vrolijke Jorja. Een maand later zou Jorja 13 zijn geworden. Jorja was Tons trainings- en hardloopmaatje. Samen hebben ze mooie B diploma's gehaald en op het dirigeerveld gestaan. De duif kwam binnen maar de sleep helaas niet. Wat mis ik mijn Deense meisje. Elke morgen stond ze onderaan de trap, met een knuffel in haar bekkie en een non-stop kwispel. Zo'n vrolijke begroeting was elke keer weer een heerlijk begin van de dag. Nu is het maar stil.
Hoe verdrietig ik ook ben over het verlies van mijn oudjes, ik realiseer mij maar al te goed dat mijn Flatjes, na Flow, een prachtige leeftijd hebben bereikt.

Op 24 mei 2011 werd onze vijfde Flatcoated Retriever Flynn bij de Umbra Fida kennel in Duitsland geboren. Flynn is echt het type Flatcoat waar ik op val en ik ben haar fokster Anke Wolf dankbaar voor dit geweldige en ook hele mooie meisje. Op 3-jarige leeftijd haalde Flynn haar eerste KNJV A. Een jaar later haar tweede A en ook nog eens een MAP A diploma. Wat een prestatie! Helaas heeft Flynn een fractuur in haar rechter elleboog opgelopen. Hierdoor moest mijn getalenteerde meisje veel te vroeg met pensioen. Ze is twee keer geopereerd en nu is ze in ieder geval pijnvrij. Eens per week gaat ze mee naar de training en mag een paar oefeningen doen. Ik kan haar niet gelukkiger maken.

Op 8 maart 2016 werd Flynn, met de geboorte van haar zeven puppy's, stammoeder van mijn kennel. De Flynnders: zoals de pups van Flynn door
mij worden genoemd, groeien inmiddels uit tot super sociale en goed werkende Flatcoats (zie meer op de pagina Nesten en Nestdag. Ik ben erg trots op dit nest. Elk jaar gaan we naar het buitenland voor een training. Voor 2020 stond er een training geboekt in hotel Klaukenhof in Duitsland. Helaas gooide Covid-19 dit jaar roet in het eten.Flynn, niet alleen lief, mooi en getalenteerd, maar ook nog eens een top moeder!

Eén van de Flynnders is bij ons gebleven. Ze heet Phoenix en is een lief en sociaal meisje met veel humor. Ze leert snel en heeft een super goede neus. Apporteren vindt ze het einde en ze heeft alles in zich om een geweldig werkhondje te worden. Helaas heeft ze door twee operaties en acht blessures een flinke achterstand in de training opgelopen. Covid-19 maakt het allemaal ook niet makkelijker.

Begin volgend jaar wordt het derde Flow of Spirits nestje geboren. Flow of Spirits 'Mazarine Blue 'Nura', dochter van Flynn, wordt dan gedekt door Flatgold's Fire 'n Ice. Ben je op zoek naar een Flatcoated Retriever, waar je mee wilt jagen, aan de jachthondensport wilt deelnemen, reddingshondenwerk of detectiewerk wilt doen, kijk dan voor meer informatie over dit nestje op de pagina Nesten.

Ik heb geen moment spijt van het door ons gekozen ras. De Flatcoated Retriever is een geweldige hond, met veel humor en een vriendelijk karakter. Mijn iedeale Flatcoat is een gepassioneerde werken, met veel doorzettings- een een groot probleemoplossend vermogen. Het werk zal deze hond bij voorkeur uitvoeren met hoge snelheid en uitstekend neusgebruik. Uiteraard ontkom je dan niet aan een bepaalde neiging tot zelfstandigheid. Hierdoor is de Flatcoated Retriever een jachthond die heel graag met en voor je wil werken, maar die daarbij ook eigen ideeën heeft. Terwijl niet-liefhebbers dit als een hinderlijke eigenschap zien, is het voor mij juist een grote uitdaging om hiermee om te gaan.

Naast het werken met mijn eigen honden vind ik het ook fantastisch om andere jachthondeneigenaren te inspireren met hun honden samen te werken. Dit is begonnen toen mijn beste vriendin Willy Walbeek mij als trainer vroeg bij hondenschool 'Hondenschool de Apporteur Willy Walbeek'. Nu geven wij naast trainingen ook al een aantal jaren met veel succes workshops in zowel binnen- en buitenland (zie pagina Workshops). Ik ben ook keurmeester bij de Retrieverrassen. Ik heb workingtests, Clubdiploma dagen en de WFRG trofee mogen keuren. In Duitsland heb ik het Flattreffen gekeurd. Ik wil een positieve kermeester zijn. Een keurmeester die vooral kijkt naar de mooie kwaliteiten van een combinatie en tips en trics, indien mogelijk, geeft om de combinatie te stimuleren vooral te blijven genieten van deze leuke sport.

Ik hoop dat jullie veel plezier beleven bij het lezen van mijn site!

Lenk Krispijn